november 28, 2019

Wat weet jij over de geschiedenis van Pearls?

Door Francisco Javier Fernandez Sanchez
What do you know about Pearls history? | The South Sea Pearl
Mensen hebben duizenden jaren lang natuurlijke parels begeerd als symbolen van rijkdom en status. Een Chinese historicus registreerde de oudste schriftelijke vermelding van natuurlijke parels in 2206 voor Christus. Naarmate de eeuwen vorderden in de richting van de moderne tijd, bleef het verlangen naar natuurlijke parels sterk. Leden van koninklijke families en rijke burgers in Azië, Europa en elders koesterden natuurlijke parels en gaven ze van generatie op generatie door.

Vanaf die oudheid tot de ontdekking van de Nieuwe Wereld in 1492, sommige van de uitstekende bronnen van natuurlijke parels waren de Perzische Golf, de wateren van Ceylon (nu Sri Lanka), Chinese rivieren en meren en de rivieren van Europa.

Tijdens de derde (1498) en vierde (1502) reizen van Christoffel Columbus naar de Nieuwe Wereld, ontmoette hij herhaaldelijk inheemse mensen versierd met natuurlijke parels. Zijn ontdekking van natuurlijke parelbronnen in de wateren van het huidige Venezuela en Panama verhoogde de vraag in Europa. Binnen honderd jaar waren deze natuurlijke parelbronnen echter afgenomen als gevolg van overbevissing, het kweken van parels, plastic knopen en olieboringen.

De eerste stappen naar het kweken van parels vonden honderden jaren geleden plaats in China en Japanse pioniers produceerde met succes hele gekweekte parels rond het begin van de twintigste eeuw. Deze werden commercieel belangrijk in de jaren 1920 (ongeveer dezelfde tijd dat de productie van natuurlijke parels begon af te nemen). Van de jaren dertig tot de jaren tachtig diversifieerde de parelcultuur en verspreidde zich naar verschillende landen over de hele wereld.

Parels zijn schatten uit de vijvers, meren, zeeën en oceanen van de aarde, en ze hebben altijd het mysterie, de kracht belichaamd en de levensondersteunende aard van water.

De bolvorm van sommige parels bracht veel culturen ertoe dit juweel met de maan te associëren. In het oude China werd aangenomen dat parels bescherming boden tegen vuur en vuurspuwende draken. In Europa symboliseerden ze bescheidenheid, kuisheid en zuiverheid.

Laat een reactie achter